Miss Suomi

LUMI – Kajaanin uusi vetonaula

LUMI, Kajaanin uusi vetonaula
Matkalla Miss Suomeksi -sarjaa kuvattiin tänä vuonna Kainuussa ja finalistit pääsivät ensimmäisten joukossa vierailemaan juuri valmistuneessa LUMI-supertietokoneen datakeskuksessa Kajaanissa.

LUMI-datakeskus on yksi maailman ekologisimmista. Pian käyttöön otettava LUMI tulee olemaan yksi maailman nopeimmista ja tärkeimmistä supertietokoneista. Euroopan unioni päätti sijoittaa LUMIn juuri Kajaaniin saatavilla olevan edullisen hiilivapaan sähkökapasiteetin, viileän ilmaston sekä LUMIn yhteiseurooppalaisen konsortion ja CSC:n tietotaidon ansiosta.

LUMI-supertietokonekeskuksen johtaja Pekka Manninen kertoi, kuinka supertietokoneiden merkitys koronapandemian torjunnassa on ollut ratkaiseva. Rokotteen kehittäminen näin nopealla aikataululla ei olisi ollut mahdollista ilman maailman suurimpien supertietokoneiden apua viruksen rakenteen ymmärtämisessä. LUMI-supertietokoneen massiivista laskentatehoa tullaan käyttämään esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutuksen ja sen torjuntakeinojen vaikuttavuuden arvioinnissa, uusia materiaaleja ja lääkeaineita kehitettäessä, maailmankaikkeuden rakennetta tai vaikkapa ihmisten käyttäytymistä tutkittaessa.

Datakeskusvierailu järjestettiin yhteistyössä Kainuun ja Oulun alueen Sinä osaat! Tytöt ja teknologia -hankkeen (https://www.sinaosaat.fi/ ) kanssa. Hankkeen erikoisasiantuntija Eija Leinonen kertoi Miss Suomi -finalisteille, kuinka suomalaiset tytöt ovat maailman kärkeä luonnontieteissä ja matemaattisissa aineissa, mutta ovat OECD-maista kaikkein vähiten kiinnostuneita hakeutumaan tekniikan ja teknologian aloille.
Myös CSC:n on tärkeää tukea monimuotoisuuden kehittymistä. Niin meillä kuin muillakin miesvaltaisilla aloilla tarvitaan lisää naisia sekä monenlaista osaamista, erilaisista taustoista ja myös oman toimialan ulkopuolelta.

Olemme ylpeitä uudesta LUMI-datakeskuksesta, joka on esimerkki suomalaisesta teknisestä osaamisesta ja huippuluokan designista. Toivomme, että LUMI toimii ajankohtaisena ja innostavana esimerkkinä. LUMIn ja sen seuraajien parissa löytyy monenlaisia mielenkiintoisia tieteen ja teknologia-alan työtehtäviä nyt ja jatkossa.

Minna Lappalainen
Johtaja, Brand Management and Strategic Marketing 
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *